Verhalen achter de Dijk - Janko Horsten en John Siebers
Door de dijk langs Middelaar te versterken, wil project Lob van Gennep zorgen dat de inwoners ook in de toekomst droge voeten houden. Bovendien wordt meteen de kans gegrepen om waar mogelijk de omgeving te verbeteren. Een voorbeeld is het vernieuwen van het watersysteem onder de dijk. John Siebers en Janko Horsten, geboren en getogen inwoners van Middelaar, denken mee over de plannen binnen het project.
John Siebers en Janko Horsten weten niet beter dan dat de Maas eens in de zoveel jaar overlast geeft. John is eigenaar van een melkveebedrijf en moest tijdens het hoogwater in 1993 al zijn koeien evacueren. Janko, eigenaar van een hoveniersbedrijf, hield het in 1995 maar net droog. “Beide hoogwaters hebben in Middelaar veel impact gehad”, zegt Janko. “Ik betwijfel soms of het nodig is om de huidige dijk nog hoger te maken, maar als de klimaatverandering doorzet heb je weinig keus. En áls het misgaat dan zijn we blij dat er een stevige dijk rond het dorp ligt.”
Omgevingswerkgroep
“De evacuatie van mijn bedrijf was enorm stressvol en dat wilde ik niet nog eens meemaken”, zegt John. “Toen in 1995 weer hoogwater werd voorspeld, heb ik dan ook een nooddijk rond mijn bedrijf gelegd en die daarna weer verwijderd. Die tijdelijke ingreep zorgde ervoor dat we er toen wel goed doorheen kwamen. Toen ik hoorde van het dijkversterkingsplan van Lob van Gennep, werd ik meteen lid van de omgevingswerkgroep. Mijn land grenst aan de dijk en ik wilde graag weten wat er voor mijn deur komt te liggen.”
Betrokken
De omgevingswerkgroep bestaat uit bewoners van Middelaar, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide. De leden denken met het projectteam mee over de dijkversterkingsplannen en de communicatie erover. Janko is geen lid van de omgevingswerkgroep, maar is wel betrokken bij Lob van Gennep. Hij is aanwezig bij informatiebijeenkomsten en overlegt met buurtbewoners. “De dijkversterking komt aan mijn weide te liggen en daar wil ik van op de hoogte zijn”, zegt hij. “De plannen zijn ingrijpend voor het dorp en het is belangrijk dat inwoners zich samen hard maken voor de best mogelijke oplossingen.”
Fietsers en veiligheid
De dijk bij Middelaar wordt verhoogd en verbreed. Dat betekent voor John dat hij grond moet inleveren. “Niet ideaal natuurlijk, maar ik vind dat het overleg met het projectteam hierover goed verloopt”, zegt John. “De communicatie en de informatievoorziening zijn sowieso prima. Er wordt naar de inwoners geluisterd en het team doet iets met onze opmerkingen.” “Zo wilden we niet dat er een fietspad op de dijk komt, maar alleen het wandelpad behouden”, vult Janko aan. “Daarom is er een streep door dat fietspad gegaan. We hebben ook aandacht gevraagd voor de veiligheid bij het oversteken van de dijk. Je ziet tegenliggers bij de Veerstraat nu pas laat aankomen en dat is niet handig als er kinderen op dezelfde weg fietsen. Met die punten gaat het projectteam aan de slag.”
Vernieuwd watersysteem
Een andere verbetering is het aanpassen van het watersysteem onder de dijk tussen de Cuijksesteeg en de Kopseweg. John en zijn collega-agrariërs zetten dit onderwerp stevig op de agenda. Het watersysteem voert het (regen)water in het gebied af. Onder de dijk liggen zeven duikers: betonnen buizen die het binnendijkse en het buitendijkse watersysteem met elkaar verbinden. Tijdens hoogwaters sluit het waterschap de duikers af. Na het hoogwater worden ze handmatig weer opengezet, zodat het water weg kan. “Dan ontstaan er problemen”, zegt John. “De sloot aan de binnenkant van de dijk is niet diep genoeg om het water netjes af te voeren. Daardoor stroomt er enorm veel water het land op en is de grond wekenlang te nat om te bewerken. We zagen de dijkversterking als dé kans om het watersysteem te verbeteren. Projectteam Lob van Gennep was het daar gelukkig mee eens.”
Land sneller bewerken
Er is een oplossing bedacht voor het watersysteem. Na dedijkversterking verdwijnen de duikers en de watersystemen binnen en buiten de dijk worden gescheiden. Buiten de dijk komt een nieuwe sloot te liggen, die water naar de Mookerplas afvoert. De huidige sloot binnen de dijk wordt verplaatst. Het water kan zo natuurlijk afvloeien en er zijn geen duikers meer nodig. “Dit is een prima oplossing”, zegt John. “Water kan sneller wegstromen en zo kan ik mijn land ook weer sneller gebruiken.” Janko: “Al met al ben ik best tevreden over de plannen zoals die er nu liggen. Natuurlijk zijn we er nog niet en ik ben benieuwd naar de definitieve tekeningen, maar de fase van meepraten en meedenken verloopt prima.”
Het verhaal van Janko en John is ook beschikbaar als PDF. Je kunt deze hier bekijken en downloaden.