Verhalen achter de Dijk - Mario van Schaijk

Officieel woont hij in Gennep, maar Mario van Schaijk beschouwt zichzelf een inwoner van Ottersum. Zijn huis staat net buiten de dorpsgrenzen en vanuit zijn achtertuin heeft hij een schitterend uitzicht op het Niersdal en de dijk. Toen het project Lob van Gennep van start ging, besloot hij deel te nemen aan de werkateliers. “De dijk is een verlengstuk van mijn achtertuin. Daar denk ik graag over mee.”

Mario en zijn vrouw Annemarie komen allebei uit Middelaar. Ze zijn al van jongs af aan samen en wilden het liefst in Middelaar blijven wonen. “Maar toen de opa en oma van Annemarie overleden, kregen we de kans om hun huis te kopen”, vertelt Mario. “We hadden nooit gedacht dat we in Gennep zouden gaan wonen. Maar ons huis staat net buiten het dorp Ottersum en het was een te mooie kans om te laten schieten. We hebben een prachtig uitzicht vanuit onze achtertuin en als hovenier ben ik blij met alle ruimte en vrijheid. Bij ons achter wordt het echt een paradijsje.”

 

 

Risico’s wateroverlast

Aan de risico’s van hoogwater zijn Mario en Annemarie hun hele leven al gewend. “Tijdens het hoogwater van 1993 was ik nog een tiener”, zegt Mario. “Ons gezin moest evacueren, maar ons pap bleef in ons huis. Hij had het zelf gebouwd en wilde het niet achterlaten. Hij bevestigde een touw aan een bootje en knoopte dat vast in de slaapkamer. Als de dijken zouden breken, kon hij met dat bootje weg. Gelukkig liep het allemaal goed af, anders had het water tot onze bovenverdieping gestaan.”

Hoogwater in juli

Afgelopen juli was het weer raak in Limburg. “Het hoogwater was er opeens”, zegt Mario. “Ik was niet heel bezorgd, maar ik heb wel voorbereidingen getroffen. Bij ons mam in Middelaar ben ik bijvoorbeeld gaan kijken of we de kelder in geval van nood snel leeg konden halen. Ik hield de berichtgeving goed in de gaten en we gingen een paar keer per dag kijken op de dijk. Uiteindelijk is alles goed gegaan en heeft de dijk de test doorstaan. Maar dit hoogwater geeft aan dat je niets meer kunt uitsluiten. Dijkverhoging kan ervoor zorgen dat we droge voeten houden.”

 

 

Meepraten

Toen Mario over de plannen voor Lob van Gennep hoorde, besloot hij zich daar in eerste instantie niet mee te bemoeien. “Ik dacht, na het bijwonen van de eerste bijeenkomst: daar heb ik toch geen invloed op” zegt Mario. “Maar toen hoorde ik over een werkatelier voor aanwonenden, waarbij je kon meedenken over hoe de nieuwe dijk eruit gaat zien. Dat vond ik wél interessant. De dijk aan de Henakker, achter ons huis, wordt verhoogd en doorgetrokken. De ‘knik’ in de huidige dijk wordt er op die manier uitgehaald. Het gebied is een verlengstuk van onze tuin, dus daar wilde ik graag over meedenken.”

Kennis delen

Mario kon zo ook zijn kennis delen met het project. Hij weet veel van biodiversiteit en kent de geschiedenis van de omgeving inmiddels goed, dankzij de verhalen van zijn oudere buren. “Het project vroeg zich bijvoorbeeld af waarom er een knik in de dijk zit”, zegt Mario. “Dat wist ik. Langs de dijk lag voorheen grond van de Protestantse Kerk. Daar waren vroeger volkstuintjes gevestigd en de dijk is daar toen omheen gelegd. Het is veel logischer om die dijk door te trekken, zoals het project nu van plan is. Dan krijgt de Niers ook meer ruimte.”

 

 

Goed geluisterd

Mario is tevreden over het overleg in het werkatelier. “Toen ik hoorde dat we mochten meedenken, dacht ik: dat moet ik nog maar zien”, zegt hij. “Maar er is goed naar ons geluisterd. Ik gaf bijvoorbeeld aan dat ik graag de gemengde haag langs de dijk zou willen behouden, omdat daar een enorme diversiteit aan vogels verblijft. De vogels bouwen daar ieder jaar hun nesten. Het project houdt daar zoveel mogelijk rekening mee, al kan de haag niet helemaal behouden blijven. Buren verderop waren bang dat een verhoogde dijk langs hun perceel voor een deel hun privacy weg zou nemen. Dat stuk dijk wordt nu afgesloten voor wandelaars en daarmee is hun grootste zorg weggenomen. Die meedenkende houding is heel fijn. Daardoor ben ik bereid om een stukje grond af te staan, als zo een deel van de gemengde haag behouden kan blijven. De dijkversterkingsplannen maken het gebied echt fraaier. De braakliggende grond van de kerk wordt waarschijnlijk opgeknapt. Er wordt gedacht aan het plaatsen van informatieve toegangsborden bij het Niersdal en het aanleggen van een aaneengesloten wandelpad door het dal. Door de dijkversterking kan het gebied nog aantrekkelijker worden.”

Het verhaal van Mario is ook beschikbaar als PDF. Je kunt deze hier bekijken en downloaden.