Schoorsteen voormalige steenfabriek Milsbeek niet te behouden

10 oktober 2024

De schoorsteen bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek kan niet behouden blijven. De veiligheid van de dijk gaat niet samen met de korte afstand tot de oude schoorsteen wanneer het beheer en onderhoud voor de toekomst niet gegarandeerd zijn. Bij de dijkverbeteringsplannen binnen project Lob van Gennep worden daarom geen maatregelen opgenomen om de schoorsteen in de dijk in te passen. De steenfabriek heeft in de historie van het dorp Milsbeek een belangrijke betekenis gehad. Het is niet de bedoeling dat de herinnering daaraan met de schoorsteen verdwijnt. Samen met mensen uit de omgeving wil het project daarom een blijvende herinnering aan de steenfabriek gaan uitwerken. 

Dijk verlegd 

Bij de oude schoorsteen van de voormalige steenfabriek in Milsbeek wordt de dijk verlegd, verder van de Maas af. Dit is onderdeel van de waterveiligheidsmaatregelen binnen het project Lob van Gennep. De schoorsteen staat op de plek waar de dijk komt te liggen. Vanuit het project Lob van Gennep is afgelopen jaar onderzocht of het mogelijk is de schoorsteen, dan gelegen in de dijk, te behouden. De dijk die het achterland tegen overstroming beschermt moet aan de waterveiligheidsnorm voldoen. Bouwwerken in de waterkering kunnen een negatieve invloed hebben op de veiligheid van de dijk. Dat geldt ook voor de schoorsteen. 

Veiligheid voorop 

De veiligheid van de dijk is alleen te garanderen als goed beheer en het onderhoud van de schoorsteen voor de lange termijn zeker gesteld zijn. Dit is nu niet het geval. Er zijn geen middelen beschikbaar om het achterstallige onderhoud (circa € 100.000) en het structurele toekomstige beheer en onderhoud te bekostigen. Daarnaast zou ook een grote investering nodig zijn om de schoorsteen veilig in de dijk te kunnen plaatsen. Voor de stabiliteit van de waterkering is dan een verankerde damwandconstructie rond de fundering van de schoorsteen noodzakelijk. De kosten hiervan zijn geraamd op bijna € 600.000. 

Blijvende herinnering 

De steenfabriek heeft een grote betekenis gehad voor Milsbeek en de schoorsteen is in 2021 aangewezen als gemeentelijk monument. Om deze historie zichtbaar te houden, wil het projectteam Lob van Gennep samen met omwonenden en belangstellenden een blijvende herinnering aan de schoorsteen uitwerken. Het bouwwerk kan helaas niet behouden blijven, maar de inzet is om recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de steenfabriek voor Milsbeek. 

Ruimte voor de Maas 

Een vraag die leeft, is of de dijk niet op grotere afstand van de schoorsteen kan blijven liggen. De huidige dijk is in 1996 als nooddijk aangelegd om de steenfabriek en bebouwing in de omgeving te beschermen tegen hoogwater. De dijk ligt op deze plek op een relatief korte afstand van de Maas. Langs de hele Maas wordt geïnvesteerd in rivierverruimingen om de Maas weer ruimte terug te geven. Deze ruimte is belangrijk om bij hoogwater te voorkomen dat de waterstanden te hoog worden. Dit betekent ook dat in Milsbeek, nu de steenfabriek er niet meer is, ruimte aan de rivier teruggegeven moet worden om bij te dragen aan de hoogwaterveiligheid langs de Maas. 

Dijkteruglegging nodig 

De dijkteruglegging is in de Voorkeursbeslissing Lob van Gennep opgenomen (2022) als één van de maatregelen om de Maas meer ruimte te geven. De teruglegging is ook noodzakelijk om de Kaderrichtlijn Water-doelstelling in de Milsbeekse Uiterwaard te kunnen uitvoeren én om de dijkversterking rond de Lob van Gennep mogelijk te maken binnen de vergunningsvoorwaarden van de Beleidslijn Grote Rivieren. Met de huidige ligging van de dijk is er onvoldoende ruimte om in de uiterwaard maatregelen te kunnen nemen om aan de eisen voor de verbetering van de waterkwaliteit te voldoen. De dijkteruglegging is daarnaast nodig om de afname van ruimte voor de rivier te compenseren voor de plekken waar de dijkversterking van de Lob van Gennep noodzakelijkerwijs in de richting van de rivier plaatsvindt.

Overige berichten