Update archeologisch onderzoek

30 september 2024

Onderzoeksbureau EARTH is bezig met archeologisch onderzoek in het projectgebied. Tijdens het uitgevoerde booronderzoek zijn enkele mogelijke vindplaatsen gevonden van jagers-verzamelaars. Deze locaties worden de komende maanden verder onderzocht.

De afgelopen maanden zijn handmatige boringen uitgevoerd om de bodem ook archeologisch te verkennen. Sommige plekken zijn nader onderzocht, waarbij er aanvullende handboringen zijn gedaan en grondmonsters zijn verzameld en gezeefd. De gezeefde monsters zijn onderzocht op resten van menselijke aanwezigheid uit de vroege prehistorie. Deze resten bestaan voornamelijk uit kleine stukken vuursteen die bewerkt zijn door de mens om verschillende gereedschappen te maken. Het kunnen aanwijzingen van kampementen van jagers-verzamelaars zijn. 

Tijdens dit onderzoek zijn op een aantal locaties verspreid over het projectgebied aanwijzingen gevonden van mogelijke vindplaatsen van deze jagers-verzamelaars. Deze locaties zullen in de komende maanden verder worden onderzocht door extra handmatige boringen te plaatsen en de grondmonsters hieruit te zeven. Dit onderzoek heeft tot doel om de precieze locatie en grootte van de vindplaatsen van jagers-verzamelaars vast te stellen. Daarnaast proberen de onderzoekers ook vast te stellen hoe de vindplaats gebruikt werd. Bijvoorbeeld als tijdelijk jachtkamp, grote nederzetting of plaats waar eenmalig vuursteen werd bewerkt. Met deze kennis wegen we vervolgens af hoe we met de vindplaatsen binnen het projectgebied moeten omgaan. Daar waar dit technisch mogelijk is, proberen we deze vindplaatsen ongestoord in de bodem te bewaren. Daar waar geen technische aanpassingen mogelijk zijn, zal aanvullend onderzoek uitgevoerd worden om de informatie van deze vindplaatsen veilig te stellen. 

Het booronderzoek loopt nog tot en met december. Onderzoekers gaan zowel aan de slag op openbare plekken als op privéterreinen. De percelen worden in goed overleg met de eigenaren te voet betreden. Heeft u vragen neem dan contact met ons op.

Overige berichten