Verhalen achter de Dijk 

Het project Lob van Gennep spreekt regelmatig met inwoners en ondernemers over de dijkversterkingsopgave. Het zijn vaak persoonlijke verhalen waarin mensen hun relatie met het water en de dijkversterkingsplannen bespreken. In de serie ‘Verhalen achter de Dijk’ delen we enkele van deze verhalen.

 

 

"Nieuw watersysteem Middelaar maakt grond bewerken makkelijker"

Door de dijk langs Middelaar te versterken, wil project Lob van Gennep zorgen dat de inwoners ook in de toekomst droge voeten houden. Bovendien wordt meteen de kans gegrepen om waar mogelijk de omgeving te verbeteren. Een voorbeeld is het vernieuwen van het watersysteem onder de dijk. John Siebers en Janko Horsten, geboren en getogen inwoners van Middelaar, denken mee over de plannen binnen het project.

Lees het hele verhaal van John en Janko hier

 

 

 

"We kunnen straks nog trotser zijn op de Milsbeekse uiterwaard"

In de Milsbeekse uiterwaard neemt het project Lob van Gennep naast maatregelen om Milsbeek tegen hoogwater te beschermen, ook maatregelen om het gebied te verbeteren. Zo zijn er plannen voor een prachtig struinpad langs de Maas, krijgt de natuur meer ruimte en wordt er gewerkt aan ecologisch gezond water. Inwoner en wandelgids Ronald Starrenburg is enthousiast. “Ik zie volop mooie kansen voor natuur en recreatie.”

Lees het hele verhaal van Ronald hier 

 

 

 

"Ik wil het doorgeven aan Gertjan en mijn twee dochters"

Al meer dan twee eeuwen is het landgoed Bloemendal De Bulten in handen van de familie van Jan Peter Sengers. Vier veldslagen maakte het mee, getuige een paar stevige kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog, maar ondanks die bewogen geschiedenis is het landschap zo goed als ongerept gebleven. Dat willen vader Jan Peter en zoon Gertjan absoluut zo houden als het rivierduin op hun landgoed in Milsbeek dienst gaat doen als natuurlijke waterkering.

Lees het hele verhaal van Jan Peter en Gertjan Sengers hier

 

 

"Van mij mag de schop meteen de grond in"

In 1966 werd hij als soldaat bijna gearresteerd, omdat hij door het hoogwater bij Middelaar niet op tijd terug was op de kazerne. In 1995 stond hij zandzakken te vullen, uit angst dat het hoogwater van de Maas de lager gelegen woningen in het gebied zou bereiken. Martien Holthuysen weet wat hoogwater aan kan richten en hij is dan ook blij dat er duidelijkheid is over de Lob van Gennep. “Als het water komt, staat het zo een meter hoog in ons huis.”

Lees het hele verhaal van Martien hier

 

 

"Mijn bladen moeten informerend en objectief blijven"

Remi van Bergen woont al 23 jaar in Milsbeek en is nauw betrokken bij het lokale verenigingsleven. Hij geeft bovendien het regionale Topic Magazine en dorpsblad Op de Milsbèk uit. Toen de plannen voor Lob van Gennep werden gepresenteerd, koos hij ervoor om zich neutraal op te stellen in zijn bladen. “We kiezen bewust geen partij in onze uitgaven.”

Lees het hele verhaal van Remi hier 

 

 

“Onze woonomgeving wordt alleen maar mooier”

Officieel woont hij in Gennep, maar Mario van Schaijk beschouwt zichzelf een inwoner van Ottersum. Zijn huis staat net buiten de dorpsgrenzen en vanuit zijn achtertuin heeft hij een schitterend uitzicht op het Niersdal en de dijk. Toen het project Lob van Gennep van start ging, besloot hij deel te nemen aan de werkateliers. “De dijk is een verlengstuk van mijn achtertuin. Daar denk ik graag over mee.”

Lees het hele verhaal van Mario hier. 

 

 

"Geef Ottersum iets extra’s terug in ruil voor dijkverhoging"

Voor Sjaak Smits (61) uit Ottersum is de Maas normaal gesproken een bron van rust en ontspanning. Hij fietst graag langs de rivier en hij geniet van de mooie landschappen. Maar hij weet ook dat de Maas tegenstrijdig is en razendsnel heel bedreigend kan worden. “Ik woonde net een maand in deze straat toen het hoogwater van 1993 toesloeg.”

Lees het hele verhaal van Sjaak hier. 

 

 

"Over Lob van Gennep blijf ik positief én kritisch meedenken"

Hans Korsten (73) uit Middelaar is van oorsprong geen Limburger, maar de Maas kent hij al zijn hele leven. Hij groeide op in een boerderij aan de winterdijk van de Maas in Rosmalen. Later zag Hans hoe bedreigend de rivier kan worden. Hij was in het sportcentrum van Gennep toen daar in 1993 de dijk doorbrak en hij hielp zandzakken stapelen in Middelaar tijdens het hoogwater in 1995. Toen het project Lob van Gennep startte, voerde hij actie tegen twee alternatieven, waaronder de ‘schuif’. “Gelukkig zijn die opties van de baan.”

Lees het hele verhaal van Hans hier. 
 

 

 

"Ga zorgvuldig om met het bijzondere Niersdal"

Het Niersdal is een natuurgebied waarvan er in Nederland niet meer zoveel zijn. De glooiende weide is een broedplaats voor vogels en het leefgebied van onder andere konijnen, amfibieën en talloze insecten. Andy Liebrand (60) is boswachter publiek bij Staatsbosbeheer en betrokken bij de dijkversterkingsplannen van Waterschap Limburg in de Lob van Gennep. “Ik zie kansen om de biodiversiteit in het Niersdal te verbeteren.”

Lees het hele verhaal van Andy hier. 

 

 

 

"Dat water zó krachtig is, had ik niet voor mogelijk gehouden"

Volgens Jan Simons ligt Middelaar in het mooiste gebied van Nederland. Hij is geboren en getogen in Plasmolen en woont sinds 1994 in Middelaar. Hij verhuisde niet lang na het hoogwater van 1993. Als lid van twee omgevingswerkgroepen én voorzitter van de Dorpsraad Middelaar-Plasmolen, volgt Jan de dijkverstekingsplannen rond het dorp op de voet. “Dit is de tijd om na te denken over het nog mooier maken van onze omgeving.”

Lees het hele verhaal van Jan hier. 

 

 

''We willen het juiste besluit nemen voor de toekomst van Achates''

Toen Marie-Louise Mans drie jaar geleden voorzitter van de Ottersumse voetbalclub Achates werd, deed ze dat onder één voorwaarde: dat er geen grootse plannen op het programma stonden. Dat pakte anders uit. “Op onze huidige plek kunnen we niet meer groeien. Met het project Lob van Gennep zien we een kans, die we nu samen onderzoeken.”

Lees hier het hele verhaal van Marie-Louise.

 

 

''Vijfde generatie kan straks op deze plek aan de slag''

Tegen de Duitse grens aan, in Ven-Zelderheide, staat het familiebedrijf van Harm en Susanne Weijers. De overgrootvader van Harm (52) begon de boerderij in 1890 en opende daar een kleine winkel bij. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een vee- en akkerbouwboerderij met tweehonderd koeien en kalfjes, een supermarkt en een slagerij. Harm is nauw betrokken bij de plannen voor dijkversterking rond Ven-Zelderheide.

Lees hier het hele verhaal van Harm.